Det behövs en rad olika insatser för att öka småföretagens satsningar på FoU och innovationer. Detta för att stärka konkurrenskraften och ge tillväxt med nya jobb. Forska&Väx bör utökas till 200 miljoner kronor redan från nästa år. Införandet av skatteavdrag för FoU-satsningar bör snarast utredas. Det menar VINNOVA i en ny strategi för FoU- och innovationssatsningar på små och medelstora företag.
Sverige behöver fler nya, internationellt konkurrenskraftiga och växande företag. Det är därför nödvändigt med ett näringsklimat som gör det enkelt och lönsamt att starta, driva och utveckla företag.
Sverige ligger i och för sig i topp vad gäller företagens investeringar i FoU, men merparten utförs av storföretagen. För att stärka svensk konkurrenskraft och ge tillväxt med nya jobb är det viktigt att små och medelstora företag satsar mer på innovationer och FoU.
VINNOVA har därför, efter samråd med företagare, forskare och företrädare för organisationer och myndigheter, tagit fram en strategi för FoU- och innovationssatsningar på små och medelstora företag. Strategin innehåller en rad förslag på insatser.
- Insatser för att stärka innovationer och FoU löser givetvis inte alla företagens problem, men vi vill visa att det här är viktigt även för de små och medelstora företagen. Ska Sverige vara konkurrenskraftigt, så behöver fler av våra småföretag utveckla nya varor och tjänster, säger Jenni Nordborg, projektledare på VINNOVA.
Finansiering
En ökad extern finansiering ger företag större rörelsefrihet och de får ökad möjlighet att ”köpa tid”, vilket är en stor bristvara för småföretagen. I vårbudgeten aviserades en slopad förmögenhetsskatt för att öka volymen av riskvilligt kapital. VINNOVA anser att detta bör kompletteras med åtgärder som stärker incitamenten för att kapital investeras i företag för att stärka konkurrenskraften.
Forska&Väx
Svenska staten har genom bland annat VINNOVA riktade satsningar på FoU och innovationer för tillväxt i småföretag. Förra året satsade VINNOVA cirka en kvarts miljard kronor på små och medelstora företag, varav 100 miljoner kronor i programmet Forska&Väx. Motsvarande myndighet i Finland, Tekes, satsade drygt en miljard kronor riktat till små och medelstora företag. Forska&Väx föreslås under 2008 få en utökad budget till 200 miljoner kronor och att det inom fem år satsas minst 300 miljoner kronor per år på Forska&Väx.
Skatteavdrag för FoU
Många OECD-länder använder skatteincitament för att stimulera företag till FoU-insatser. Norge satsar genom enbart skatteincitament för FoU 1,6 miljarder kronor. En svensk satsning på motsvarande nivå skulle omfatta 3 miljarder kronor. USA har genom olika småföretagssatsningen och skatteincitament en av världens högsta nivåer på statlig finansiering av FoU och innovationsverksamhet i små och medelstora företag. VINNOVA föreslår att frågan om skatteavdrag för FoU bör utredas snarast.
Immateriella tillgångar
Den globala konkurrensen medför kortare produktcykler vilket sätter fokus på hur företag använder sina immateriella tillgångar (intellectual property - IP). Många småföretag saknar tillgång till kompetens inom området och behöver därför stöd. I Storbritannien finns till exempel ett system med checkar för företag som behöver utveckla strategier för IP-hantering. VINNOVA föreslår en pilotsatsning under nästa år för att inom fem år kunna satsa 30-40 miljoner kronor per år på området.
Innovationsupphandling
Teknikupphandling och samverkan mellan privata företag och statliga bolag/affärsverk har tidigare varit viktiga instrument för förnyelse. Nya produkter och system har gett tillväxt i svenska multinationella koncerner. Offentlig upphandling är idag inte inriktad på nya innovativa lösningar och småföretag deltar ofta inte på grund av regelverk och krav på långa åtaganden. Innovationsupphandling, det vill säga upphandling inklusive FoU och innovation, bör i framtiden användas i större utsträckning. VINNOVA föreslår pilotsatsningar under nästa år och att det inom fem år satsas 20-30 miljoner kronor per år på området. VINNOVA har också tidigare föreslagit till regeringen att innovationsupphandling bör införas.
”No Wrong Door”
VINNOVA understryker i strategin att myndigheter och organisationer bör arbeta mer effektivt efter principen ”No Wrong Door”. Oavsett var företag tar kontakt, så ska de få information om olika möjligheter som finns för företag i Sverige och EU. Myndigheternas regelförenklingsarbete är också avgörande.
VINNOVA föreslår dessutom satsningar på små och medelstora företags deltagande i starka forsknings- och innovationsmiljöer samt på professionalisering av forskningsinstitut och högskola/universitet som samarbetspartner för småföretagen. Pilotsatsningar inom dessa områden bör genomföras under nästa år.
VINNOVA ska genom pilotsatsningarna och internationella jämförelser utveckla detaljer för strategins förslag på satsningar. Offentlig innovationsupphandling görs inom ramen för flera myndigheters, och andra offentliga aktörers, befintliga budget. För fullständigt genomförande av strategins övriga förslag krävs nya investeringsbeslut av regeringen.
Publicerad 8 september 2007 av Administratör
Kategorier: Om Mercatus